„Rectificarea bugetară pozitivă care a fost făcută, între ghilimele, în august a fost o minciună. În realitate, președintele v-a prezentat datele privitor la deficitul bugetar și situația este extrem de complicată. Trebuie să adoptăm în Hotărâre de Guvern rectificarea bugetară cel târziu în data de 30 noiembrie. Ministerul Finanțelor începe de săptămâna viitoare și procedura de elaborare a bugetului de stat pe 2020 pe lângă pregătirea rectificării bugetare. Trebuie să avem informațiile de la toate instituțiile publice, autoritățile locale. Proiectul de ordonanță cred că poate să fie gata până în data de 15 pentru a parcurge procedurile de transparență și de avizare, pentru ca în ultima săptămână din noiembrie să putem adopta OUG pe rectificarea bugetară”, a declarat, joi, Ludovic Orban.
Șeful Executivului a precizat că printre măsurile pe care le are în vedere Executivul pentru limitarea creșterii deficitului bugetar se numără și reducerea cheltuielilor inutile și îmbunătățirea colectării.
„O rectificare bugetară care să reașeze pe baze reale situația bugetară, lucruri normale. Nu putem să facem minuni, pentru că execuția bugetară a fost realizată timp de 10 luni și ceva de PSD. Este foarte complicat în mai puțin de două luni să apuci să faci toate corecțiile pe care le poți face într-un program pe termen mediu”, a completat Orban.
Klaus Iohannis a declarat, joi, că fostul Guvern a lăsat la finalul lunii octombrie un deficit bugetar de 29 miliarde lei, însemnând 2,8% din PIB, care a depășit deja deficitul bugetar programat pentru tot acest an.
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat la Topul Național al Firmelor Private din România, joi, la Romexpo.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, marți, că nu este convins că România se poate încadra în ținta de deficit de 3% pentru acest an, în condițiile în care execuția bugetară la nouă luni a arătat un deficit de 2,66% din PIB.